Rottumeroog

Wadlopen naar het meest oostelijk gelegen Waddeneiland van Nederland. Naar Rottumeroog of Rottum zoals het ook wordt genoemd. Het kleine eiland heeft vroeger diverse bewoners gekend: kooplui, monniken, een excentrieke verbannen Ierse graaf en voogden. In 1965 ging de laatste voogd met pensioen en sindsdien is het eiland onbewoond. Rottum staat bekend om haar natuurwaarden met veel beschermde vogelsoorten en zeehonden.

Het eerste deel van deze wadlooptocht is best pittig, omdat er wat slik ligt. Verderop loop je over een hardere zandbodem. Een prachtig waddengebied met geulen, prieltjes en foeragerende vogels rondom. Genieten!  
Vlakbij Rottumeroog lopen we langs De Zuiderduintjes, een laag duingebied dat vroeger deel uitmaakte van het eiland. Zo lopen we naar het schip dat op ons wacht in de vaargeul nabij Rottum. Meestal is er nog wel tijd om bij de boot even te zwemmen. Wanneer de vloed voldoende water in de vaargeul heeft gebracht, begint de terugvaart naar Lauwersoog. Bij het schip en onderweg zijn bijna altijd zeehonden te zien!

Tijdens de vaartocht wordt een warme maaltijd aangeboden (bij het boeken van de tocht kun je dit gelijk bestellen, ook vega is mogelijk). Bij last-minute afgelasting van de tocht wegens bv. onweerdreiging of te hoge waterstand, kan deze maaltijd niet worden terugbetaald. Het eten krijgt dan een goede bestemming, zoals bijvoorbeeld de Voedselbank

Het schip is niet groot en heeft geen luxe accommodatie. Je kunt onderdeks zitten, maar aan dek zie je meer! Neem dus voldoende warme kleding mee. Wind- en waterdichte jas -is sowieso verplicht om mee te dragen tijdens de wadlooptocht-, maar bijvoorbeeld ook een extra fleecevest en een regenbroek om bovendeks te kunnen zijn tijdens de vaartocht van ongeveer 4 uur. De aankomsttijd van de boot in Lauwersoog is in de praktijk circa 10 uur na de verzameltijd/ vertrektijd.

De minimumleeftijd voor deze tocht is 14 jaar.

In 2024 verzamelen we te Lauwersoog op het grote (gratis) parkeerterrein nabij restaurant 'Het Booze Wijf'. Deze verzamelplek is gekozen omdat de vertrektijd van de tochten vroeg in de ochtend is en de gebruikelijke parkeergelegenheden dan nog niet zijn geopend.
Het betreft za 27 juli, zondag 25 augustus en za 7 september.
Graag aanmelden bij één van onze gidsen, zodat de gidsen weten of de groep compleet is.
Met een touringcar rijden we naar de Groninger waddenkust boven Uithuizen. Vanaf daar gaan we het Wad op, naar Rottumeroog!

 

Boek deze tocht

Informatie
Afstand 11 km
Duur wadlopen 4 uren + boottocht 4 uren
Zwaarte gemiddeld
Prijs € 71,00 (inclusief warme maaltijd aan boord) € 53,50 (zonder maaltijd)

Restaurant Schierzicht (ook overnachtingslocatie)
Haven 8
9976 VN 
Lauwersoog
T 0519 349200
Rottumeroog
lepelaar

lepelaar

wadpier

wadpier

steenloper

bonte strandloper

eidereend

eidereend

strandkrab