Rottumeroog

Wadlopen naar het meest oostelijk gelegen Waddeneiland van Nederland. Naar Rottumeroog of Rottum zoals het ook wel wordt genoemd. Het kleine eiland heeft vroeger diverse bewoners gekend, van monniken tot een excentrieke verbannen Ierse graaf. In 1965 ging de laatste ‘voogd’ met pensioen en sindsdien is het onbewoond. Rottum staat bekend om haar unieke natuurwaarden met veel beschermde vogelsoorten en zeehonden. Daarom mag het eiland niet betreden worden.

De zwaarte van de tocht zit vooral in het eerste deel. Dit gedeelte is behoorlijk slikkig. Na ruim een uur loop je over een hardere zandbodem. Een prachtig waddengebied met geulen, prieltjes en foeragerende vogels rondom. Genieten!  
Vlakbij Rottumeroog lopen we langs De Zuiderduintjes, een laag duingebied dat vroeger deel uitmaakte van het eiland. Zo lopen we naar het schip dat op ons wacht in de vaargeul vlakbij Rottum. Meestal is er nog wel tijd om nabij de boot even te zwemmen. Wanneer de vloed voldoende water in de vaargeul heeft gebracht, beginnen we aan de terugvaart naar Lauwersoog. Onderweg zijn er vaak zeehonden te zien!

Tijdens de vaartocht wordt een warme maaltijd aangeboden.

Het schip is niet groot en heeft geen luxe accommodatie. Je kunt onderdeks zitten, maar dan heb je geen uitzicht. Neem dus voldoende warme kleding mee. Wind en waterdichte jas -zijn sowieso verplicht om mee te dragen tijdens de wadlooptocht-, maar bijvoorbeeld ook een extra fleecevest en een regenbroek om bovendeks te kunnen zijn tijdens de vaartocht van ongeveer 4 uur. De aankomsttijd van de boot in Lauwersoog (vlakbij P4) is in de praktijk circa 10 uur na de verzameltijd.

De minimumleeftijd voor deze tocht is 14 jaar.

Wij verzamelen te Lauwersoog bij restaurant Schierzicht. Hier meld je je aan bij de gidsen van Wadloopcentrum Fryslân en ontvang je een deelnemerkaart.
Met een touringcar rijden we naar de Groninger waddenkust boven Uithuizen. Vanaf daar gaan we het Wad op.

Parkeren op Lauwersoog kan in parkeergarage P1 en op parkeerterrein P2, beide betreft betaald parkeren.
Het is niet toegestaan om bij het restaurant te parkeren (blauwe zone). De politie controleert regelmatig op foutparkeren.

Boek deze tocht

Informatie
Afstand 11 km
Duur wadlopen 4 uren + boottocht 4 uren
Zwaarte zwaar
Kosten € 57,50 (inclusief warme maaltijd aan boord) € 42,50 (zonder maaltijd)

Restaurant Schierzicht (overnachtingslocatie)
Haven 8
9976 VN 
Lauwersoog
T 0519 349200
Rottumeroog
lepelaar

lepelaar

wadpier

wadpier

steenloper

bonte strandloper

eidereend

eidereend

strandkrab