Het Rif

Het Rif is een zandplaat tussen de Waddeneilanden Ameland en Schiermonnikoog. Bij hoogwater is de zandplaat zo’n 90 hectare groot. Rif is vanaf de jaren ’70 geleidelijk steeds hoger en breder geworden. Duizenden vogels komen naar Rif om te broeden, eten en rusten. Het speelt een belangrijke rol als hoogwatervluchtplaats voor vogels, een plek om naartoe te gaan tijdens hoogwater. Op Rif broeden drie bedreigde vogelsoorten: de visdief, dwergstern en de strandplevier.

Vanaf de dijk lopen we het eerste gedeelte over een licht slikkige bodem en omdat we ruim voor laag water vertrekken staat er vaak nog redelijk wat water. Na het passeren van de geul komen we al redelijk snel op de droge zandplaat waar het lopen makkelijker gaat. Er wordt stevig door gelopen omdat we een flinke wandeling voor de boeg hebben en we voor de vloed er weer in komt weer op de dijk willen zijn. De aankomst op de enorme zandvlakte van het Rif is prachtig, een bijzondere ervaring. Vaak ligt een groep zeehonden aan de waterkant te zonnen. We nemen even de tijd om er van te genieten waarna we het Rif in zijn volle lengte oversteken om vanaf de andere kant weer naar de dijk te lopen. Het is vooral de lengte van de tocht (20 kilometer en 5 uren) die de tocht zwaar maakt waardoor het noodzakelijk is dat je getraind bent en over een goede conditie beschikt.

De minimum leeftijd voor deze tocht is 18 jaar. Het verzamelpunt is café De Kalkman te Wierum. Meld je even aan bij de gidsen van Wadloopcentrum Fryslân en je ontvangt je deelnemerskaart. Vanaf het café vertrekken we met eigen auto’s naar de startplaats van de tocht op nog geen 5 minuten rijden.
 

Boek deze tocht

Informatie
Afstand 20 km
Duur 5 uren
Zwaarte zwaar
Prijs 21

Café De Kalkman
Dykstrjitte 2
29141 TJ Wierum

 
Het Rif
lepelaar

lepelaar

wadpier

wadpier

steenloper

bonte strandloper

eidereend

eidereend

strandkrab