Ameland

Over de tocht

De wadlooptocht naar Ameland start vanaf de pier van Holwerd. In de afgelopen periode is de hoeveelheid slik in het kustdal flink toegenomen, waardoor met name de eerste anderhalf uur van de oversteek naar Ameland veel inspanning vraagt. Een goede conditie, bijvoorbeeld verkregen door regelmatig sporten of langere wandelingen, is dan ook een vereiste. Twijfel je of je de tocht aankunt, neem dan even contact met ons op. Het tweede deel van de tocht voert over stevige zandplaten, waarbij we een aantal geulen oversteken. Aangekomen op het eiland wandel je in een half uur naar het Noordzeestrand. Tegen betaling van vijf euro kun je op het strand met een strandkar meerijden die je het strandpaviljoen bij Buren of Nes afzet.. Je kunt ook op eigen gelegenheid langs het strand naar Buren of Nes wandelen. Dit is nog 8 kilometer (anderhalf uur). Je kunt ter plaatste beslissen wat je wilt. Vooraf reserveren van de strandkar is niet nodig. De minimale leeftijd voor de tocht naar Ameland is 14 jaar.

Let op! Sommige tochten naar Ameland hebben een vertrektijd later op de dag. Deze tochten noemen we Waddenweekend omdat het gezien de aankomsttijd niet haalbaar is om dezelfde dag nog met de veerboot terug te varen naar de vaste wal. Je boekt zelf een overnachting op het eiland (via de site van de VVV van Ameland). 
Wil je bagage laten vervoeren naar het eiland dan kan dat via transportbedrijf Ridder de Vries. De procedure en tarieven staan vermeld op de website. Let op: de veerboot neemt geen bagage mee zonder toezicht van eigenaar. 
Uiteraard kun je van iedere wadlooptocht naar Ameland een waddenweekend maken door er een overnachting aan vast te plakken.

Verzamelplaats

Het verzamelpunt voor de tocht naar Ameland is de parkeerplaats voor restaurant Land- en Zeezicht op de veerdam nabij Holwerd (dus niet in het café/restaurant). Parkeren kan op de veerdam (lang parkeren). Meld je even aan bij de gidsen van Wadloopcentrum Fryslân. Let wel even op want er zijn meer wadlooporganisaties die op Ameland lopen. 

Retour met de veerdienst

In 2024 dient u zelf een kaartje voor de veerdienst van Nes naar Holwerd aan te schaffen. U bent op deze manier vrij om op het door u gewenste tijdstip de veerdienst te reserveren. Voor vragen kunt u contact opnemen via info@wpd.nl Voor het reserveren van een ticket  www.wpd.nl/ameland/

Boek deze tocht

Informatie
Afstand 14 km
Duur 3,5 uren
Zwaarte zwaar
Kosten 30,00

Parkeerplaats voor café restaurant Land- en Zeezicht
Grandijk 2
9151 AE Holwerd 

Ameland
lepelaar

lepelaar

wadpier

wadpier

steenloper

bonte strandloper

eidereend

eidereend

strandkrab