Ameland

Over de tocht

De ongeveer 10 km lange tocht naar Ameland wordt in circa 3 uur gelopen. De eerste anderhalf uur is een pittig gedeelte omdat er door een dikke laag slik wordt gelopen. Nadat een mosselbank is overgestoken gaat de tocht over stevige zandplaten en worden enkele geulen overgestoken. De gidsen zorgen ervoor dat dit op een plaats gebeurt dat alle deelnemers de geul kunnen doorwaden. Aangekomen op het eiland wandel je in een half uur naar het Noordzeestrand. Tegen betaling van enkele euro’s kun je op het strand met een strandkar meerijden die je naar het strandpaviljoen bij Buren of bij Nes brengt. Je kunt ook op eigen gelegenheid langs het strand naar Buren of Nes wandelen. Dit is nog 8 kilometer (anderhalf uur). Je kunt ter plaatste beslissen wat je wilt Vooraf reserveren van de strandkar is niet nodig. De minimale leeftijd voor de tocht naar Ameland is 14 jaar.

Bij de tochten waar vermeld staat "waddenweekend" reserveren we geen extra boot en gaan we ervan uit dat je op Ameland overnacht. Deze overnachting regel je zelf. Je kunt op eigen gelegenheid met de veerboot weer terug naar Holwerd varen op een zelfgekozen tijdstip. Uiteraard kun je van iedere wadlooptocht naar Ameland een waddenweekend maken door er een overnachting aan vast te plakken. Overnachtingen kun je boeken via de site van de VVV van Ameland. De terugreis met de veerboot is bij de prijs van het wadlopen inbegrepen, de overnachtingskosten uiteraard niet.
Wil je extra bagage laten vervoeren naar het eiland dan kan dat via transportbedrijf Ridder de Vries. De procedure en tarieven staan vermeld op de website. Let op: de veerboot neemt geen bagage mee zonder toezicht van eigenaar.

Verzamelplaats

Het verzamelpunt voor de tocht naar Ameland is restaurant Land- en Zeezicht op de veerdam nabij Holwerd. Parkeren kan op de veerdam (lang parkeren). Meld je even aan bij de gidsen van Wadloopcentrum Fryslân. Let wel even op want er zijn meer wadlooporganisaties die op Ameland lopen. Je ontvangt dan ook je deelnemerskaart die tevens retourbewijs is voor de terugreis met de veerboot.
Normaalgesproken gaan we vanaf de veerdam het wad op. Vanwege de toenemende hoeveelheid slik in het kustdal, die de tocht extra zwaar maakt, onderzoeken we nog wat de beste startlocatie is voor de tocht in het seizoen 2021. Mogelijk zorgt vervoer naar de startlocatie voor bijkomende vervoerskosten.

Boek deze tocht

Informatie
Afstand 10 km
Duur 3 uren
Zwaarte zwaar
Kosten 27,50

Café restaurant Land- en Zeezicht
Grandijk 2
9151 AE Holwerd 

Ameland
lepelaar

lepelaar

wadpier

wadpier

steenloper

steenloper

eidereend

eidereend