Engelsmanplaat

In het zeegat tussen Ameland en Schiermonnikoog ligt Engelsmanplaat. Deze zandplaat is doorgaans onbewoond. Vogelwachters houden een oogje in het zeil, o.a. om de rust van de broedvogels te waarborgen.

Het huisje waar we naartoe lopen, de wadwachtpost, is bij helder weer vanaf de dijk te zien. Om hier te komen lopen we het eerste gedeelte over een licht slikkige bodem en in de meeste gevallen een laagje water. Na het passeren van de geul komen we al redelijk snel op de droge zandplaat waar het lopen makkelijker gaat. Bij het huisje pauzeren we even. Wanneer de vogelwachters aanwezig zijn mag je soms door de telescoop naar de vogels of zeehonden kijken. Via een andere route, over een mooie zandrug, lopen we weer terug naar de vaste wal. 

De minimale leeftijd voor deze tocht is 14 jaar. Het verzamelpunt is café De Kalkman te Wierum. Meld je even aan bij de gidsen van Wadloopcentrum Fryslân en je ontvangt je deelnemerskaart. Vanaf het café vertrekken we met eigen auto’s naar de startplaats van de tocht op nog geen 5 minuten rijden.  

Boek deze tocht

Informatie
Afstand 12 km
Duur 4 uren
Zwaarte gemiddeld
Prijs 18,50

Café De Kalkman
Dykstrjitte 2
9141 TJ Wierum
 
Engelsmanplaat
lepelaar

lepelaar

wadpier

wadpier

steenloper

bonte strandloper

eidereend

eidereend

strandkrab